maandag 17 maart 2008

week 8

Jullie leider als inhoudelijk expert:
Om even een beeld te schetsen wat de lessen eigenlijk inhouden krijg je hier een kort overzicht:
Maandag: muziekles:
Ik zit samen met het vierde jaar samen om een muziekproject op te starten. Het is de bedoeling om tot een concert te komen maar aangezien ik niet het volledige schooljaar kan blijven zal ik dit concert niet meemaken. Er werden enkele mogelijke thema’s aangebracht: Keltische muziek, wereldmuziek en Zuid-Amerikaanse muziek. Het laatste thema heeft het uiteindelijk gehaald. We zijn dan onmiddellijk beginnen brainstormen rond dit thema. De volgende elementen kwamen aan bod in de brainstorm: samba, bossanova, panfluit, candomblé,…
We zijn dan samen het internet gaan bestormen om nog meer informatie te zoeken. We hebben ons verdiept in de geschiedenis van de muziek en van de Zuid-Amerikaanse landen.

Dinsdag: Portugese cultuur:
Met de 6 erasmusstudenten (inclusief mezelf) hebben we de laatste cultuurles kunnen volgen dat rond literatuur en geschiedenis ging. De belangrijkste schrijvers en koningen kwamen hier aan bod. We krijgen dan ook een overzicht hoe Portugal gegroeid is.

Woensdag: basketballes
Als opwarming moeten we telkens rondjes lopen in de sportzaal. Tijdens deze opwarming moeten we de volgende elementen doen: onze armen voorwaarts rondzwaaien, onze armen achterwaarts rondzwaaien, been bijtrekken, been uitzwaaien, knieën heffen, hielen heffen, armen op en toe zwaaien, armen zijwaarts zwaaien en versnellingen.
Na deze opwarming nam iedereen een bal en liepen we van het éne doel naar het andere in tegen wijzerzin. Hierdoor werd ons vizier wat bijgesteld.
Na de opwarming kwam er een match waar we 4 tegen 4 speelden.
Na deze match werden er tactische oefeningen uitgevoerd. Deze oefeningen namen plaats rond de 3 meter cirkel.
De bedoeling was om het doorschuiven in een match sneller te laten verlopen. Je moet hierbij een pas geven naar de speler naast je en daarna zonder bal richting korf lopen. Wanneer je aan het basketbal doel bent draai je links of rechtsaf. Daarna schuif je terug aan op de 3 meter cirkel. Hierdoor moeten de andere spelers voortdurend kijken en opschuiven zodat er telkens genoeg plaats is tussen de verschillende spelers. Hierna kregen we 5 minuten pauze.

Voetballes
Tijdens deze les namen we per twee een bal en liepen we tegen wijzerzin door de zaal. Tijdens het lopen moet je telkens een pas geven naar je partner. Na deze opwarming was het tijd voor een tactische uitleg van het voetbal. De volgende dingen kwamen hierbij aan bod: positiespel tegenover aanvallers, wat te doen bij een 2 tegen 3 situatie, wat te doen in een 2 tegen 2 situatie.
Daarna werd er een match 4 tegen 4 gespeeld waarbij je enkel met het hoofd mocht scoren. Na deze match mochten we de bal enkel drie maal na elkaar raken. Na deze match was de bedoeling om de bal maar twee maal te raken en daarna mocht je de bal maar één maal raken.
Op het einde werd er een gewone match gespeeld.

Karateles
Als opwarming werd er door de zaal gelopen. De volgende oefeningen kwamen aan bod: onze armen voorwaarts rondzwaaien, onze armen achterwaarts rondzwaaien, been bijtrekken, been uitzwaaien, knieën heffen, hielen heffen, armen op en toe zwaaien, armen zijwaarts zwaaien en versnellingen.
Na deze opwarming komen altijd de stretchoefeningen. De volgende oefeningen komen hierbij aan bod. Je gaat met gespreide benen staan en je neemt je linkerenkel vast, daarna je rechter en daarna plaats je je handen in het midden. Bij de volgende stretchoefening ga je per twee gaan zitten. Je gaat met gespreide benen en de voeten tegen elkaar zitten. Je neemt de handen van je partner vast en trekt hem naar je toe. Dit hou je een grote 10 seconden vol. Daarna doet je partner hetzelfde bij jou. Daarna ga je rug aan rug zitten met de handen in elkaar gehaakt. De éne gaat met de benen gespreid zitten en de andere kruip met zijn rug op jou rug zodat je naar beneden wordt gedrukt. Dit hou je ook zo’n tien seconden vol. Daarna wordt er opnieuw gewisseld. Daarna wordt deze oefening uitgevoerd met de benen gestrekt bij elkaar. Na deze oefening ga je per twee aan het sportraam staan. Je staat met je rug tegen het sportraam en je steekt je éne been vooruit. Je partner neemt je been vast en duwt dit zo hoog mogelijk. Na tien seconden wordt er van been gewisseld. Daarna sta je zijdelings tegen het sportraam en wordt dezelfde oefening gedaan. Daarna moet je je been in het sportraam vasthaken. Dit doe je zo hoog mogelijk. Wanneer je been in het sportraam zit probeer je je voet dat op de grond staat vast te nemen. Dit hou je dan ook zo’n tien seconden vol.
Daarna wordt er van been gewisseld.
Als laatste stretchoefening ga je met je rug aan het sportraam hangen. De andere persoon kruipt tussen jou en het sportraam en duwt je weg van het sportraam. Hierdoor wordt je rug weggeduwd van het sportraam en wordt hierdoor gestretcht.
Na deze stretchoefeningen gaan we over tot de techniek van karate. Eerst worden de verschillende slagen geoefend. De normale slag richting hoofd, de normale slag richting borst en de slag richting genitale zone. Daarna worden de specialere slagen geoefend. Deze zijn: met twee vingers vooruit richting keel, met de zijkant van je hand richting hoofd slaan, met vuist op het voorhoofd en als laatste met de vuist richting de slapen van de tegenstander. Daarna wordt het verdedigen geoefend. Hierbij komen opnieuw de drie zones aan bod: hoofdbescherming, borstbescherming en de bescherming van de genitale zone.
Deze verschillende slagen en verdediging worden ook uitgevoerd met de stappen voorwaart en achterwaarts. Na deze stappen oefen je dit per twee uit. De éne persoon slaat en de andere verdedigt. Dit wordt op de drie plaatsen gedaan: hoofd, borst en genitale zone.
Na de slagen en verdediging komen de trappen aan bod. Eert wordt de normale frontale trap ingeoefend. Hier kan je met je voet dat vooraan staat of met je voet dat achteraan staat trappen. (je staat altijd met één voet vooraan en één achteraan of de normale houding is met twee voeten naast elkaar)
Daarna worden de zijdelingse trappen geoefend. Dit wordt geoefend samen met de partner. Hierbij probeer je op de schouder van de partner te trappen. Deze trappen worden twintig maal links en twintig maal recht geoefend. Na deze lichte trappen neemt de partner een mat dat hij als bescherming neemt. Nu kan je wat harder trappen. Opnieuw worden de verschillende trappen geoefend: frontaal, zijdelings ter hoogte van de heup en zijdelings ter hoogte van de schouder. Wanneer dit soepel verloopt is het de bedoeling dat je twee maal trapt na elkaar. Als eerste trap je op heuphoogte en daarna onmiddellijk op schouderhoogte.
Na deze technieken ingeoefend te hebben wordt er aan krachttraining gedaan.
Iedereen loopt achter elkaar door de zaal. De volgende oefeningen komen aan bod:
- lopen door de zaal
- 30 maal pompen
- Lopen door de zaal
- 50 set-ups waarbij de benen eerst gestrekt zijn en bij het naar boven komen aangetikt worden met de handen.
- Lopen door de zaal
- Pompen op drie niveaus: laag, midden en hoog. De leerkracht zegt hierbij welke hoogte je moet aannemen.
- Lopen door de zaal
- Op de buik gaan liggen en je oprichten langs de linker en daarna rechterzijde. Dit doe je dertig maal.
- Lopen door de zaal
- De éne persoon staat recht en draagt de andere persoon met buik tegen buik. De gedragen persoon doet dan 50 set-ups.
- Lopen door de zaal
- De éne persoon houdt de benen van de andere persoon dat in pomphouding staat vast. De persoon dat in pomphouding staat pompt één maal en duwt zich daarna af en klapt in de handen. Dit wordt zo’n twintig maal gedaan.
- De éne persoon gaat als een bolletje op een mat gaan liggen en de andere persoon springt 50 keer over de andere persoon.
- Versnellingen in de zaal
Na deze krachtoefeningen komt een relaxatie moment. Hierbij ligt iedereen op een mat en worden de volgende dingen gedaan: opspannen van het linkerbeen, opspannen van het rechterbeen, opspannen van de linkerarm, opspannen van de rechterarm, opspannen van de buikspieren, opspannen van de borstspieren, opheffen van het linkerbeen, opheffen van het rechterbeen, opheffen van de linkerarm, opheffen van de rechterarm en het uitrekken van de armen.

Engelse les
We gaven eerst het huiswerk af waar we een soort recensie schreven voor een restaurant en een activiteit naar keuze. Dit werd geschreven omdat er een tennisclub wou weten indien het de moeite was om naar deze plaatsen te gaan. (fictief) Vandaag ging de les rond adjectieven. We schreven het alfabet op een blad en zochten bij elke letter één adjectief. We hebben verschillende adjectieven dat te maken hebben met het voorkomen van een persoon gelinkt aan deze kenmerken. Daarna werd de volgorde van de verschillende adjectieven bekeken. Wat komt eerst indien er meerdere adjectieven na elkaar gebruikt worden. De volgorde is als volgt:
1 opinion and general description
2 size and weight
3 age
4 shape
5 colour
6 country of origin
7 material
8 purpose and power

Daarna werden er enkele oefeningen gemaakt op het correct gebruiken van deze volgorde.

Donderdag: volleyballes
Als opwarming moeten we enkele toertjes in de sportzaal lopen. Daarna staat iedereen in één rij op een hoek van het volleybalveld. De eerste persoon loopt naar het net springt in de lucht en voert een blok uit. Wanneer hij opnieuw met zijn beide voeten op de grond staat, springt hij opzij en voert opnieuw een blok uit. Waneer hij op het einde van het net is kruipt hij onder het net en loopt naar het einde van het veld. Daarna gaat hij naar de andere hoek van het veld. Hij loopt opnieuw naar het net en doet dezelfde oefening.
Na deze oefening oefen je het balgevoel door met één volleybal per twee naar elkaar te toetsen en receptie te nemen.
Daarna wordt er geoefend op de smash en het blokken. Je toetst naar een persoon dat in het midden van het net staat. Deze persoon toets terug en daarna smash je. Na deze oefening wordt dit ook eens met blokken geoefend. Wanneer je een smash hebt geslaan ga je in het midden van het net staan en toets je de bal terug. Wanneer je de bal hebt terug getoetst ga je aan de andere kant van het net staan om de smashende persoon te blokken.
Na deze oefening wordt er een match gespeeld waar deze elementen grondig bekeken en bijgestuurd worden.

Atletiek:
Als opwarming lopen we twee toeren rond de piste. Daarna gaat de opwarming gewoon verder met de volgende oefeningen: knieën heffen, hielen heffen, korte stappen zetten, springen en het andere been in een hoek van 90 graden naar boven optrekken.
Na deze opwarming gaan we over tot het oefenen van het verspringen. Eerst wordt de techniek herhaald dat gebruikt wordt tijdens deze les. Deze techniek is de schaar en het openen en sluiten van de armen tijdens het springen. Tijdens deze les wordt er ook gebruik gemaakt van een opstap om het verspringen wat hoogte mee te geven. Er wordt geoefend op de techniek en op kracht.

Gitaarles:
Tijdens de gitaarles wordt een liedje ingeoefend. Hier wordt er enkel begeleidend gespeeld en gezongen. De leerkracht stuurt wat bij op basis van techniek.

Karateles:
Als opwarming werd er door de zaal gelopen. De volgende oefeningen kwamen aan bod: onze armen voorwaarts rondzwaaien, onze armen achterwaarts rondzwaaien, been bijtrekken, been uitzwaaien, knieën heffen, hielen heffen, armen op en toe zwaaien, armen zijwaarts zwaaien en versnellingen.
Na deze opwarming komen altijd de stretchoefeningen. De volgende oefeningen komen hierbij aan bod. Je gaat met gespreide benen staan en je neemt je linkerenkel vast, daarna je rechter en daarna plaats je je handen in het midden. Bij de volgende stretchoefening ga je per twee gaan zitten. Je gaat met gespreide benen en de voeten tegen elkaar zitten. Je neemt de handen van je partner vast en trekt hem naar je toe. Dit hou je een grote 10 seconden vol. Daarna doet je partner hetzelfde bij jou. Daarna ga je rug aan rug zitten met de handen in elkaar gehaakt. De éne gaat met de benen gespreid zitten en de andere kruip met zijn rug op jou rug zodat je naar beneden wordt gedrukt. Dit hou je ook zo’n tien seconden vol. Daarna wordt er opnieuw gewisseld. Daarna wordt deze oefening uitgevoerd met de benen gestrekt bij elkaar. Na deze oefening ga je per twee aan het sportraam staan. Je staat met je rug tegen het sportraam en je steekt je éne been vooruit. Je partner neemt je been vast en duwt dit zo hoog mogelijk. Na tien seconden wordt er van been gewisseld. Daarna sta je zijdelings tegen het sportraam en wordt dezelfde oefening gedaan. Daarna moet je je been in het sportraam vasthaken. Dit doe je zo hoog mogelijk. Wanneer je been in het sportraam zit probeer je je voet dat op de grond staat vast te nemen. Dit hou je dan ook zo’n tien seconden vol.
Daarna wordt er van been gewisseld.
Als laatste stretchoefening ga je met je rug aan het sportraam hangen. De andere persoon kruipt tussen jou en het sportraam en duwt je weg van het sportraam. Hierdoor wordt je rug weggeduwd van het sportraam en wordt hierdoor gestretcht.
Na deze stretchoefeningen gaan we over tot de techniek van karate. Eerst worden de verschillende slagen geoefend. De normale slag richting hoofd, de normale slag richting borst en de slag richting genitale zone. Daarna worden de specialere slagen geoefend. Deze zijn: met twee vingers vooruit richting keel, met de zijkant van je hand richting hoofd slaan, met vuist op het voorhoofd en als laatste met de vuist richting de slapen van de tegenstander. Daarna wordt het verdedigen geoefend. Hierbij komen opnieuw de drie zones aan bod: hoofdbescherming, borstbescherming en de bescherming van de genitale zone.
Deze verschillende slagen en verdediging worden ook uitgevoerd met de stappen voorwaart en achterwaarts. Na deze stappen oefen je dit per twee uit. De éne persoon slaat en de andere verdedigt. Dit wordt op de drie plaatsen gedaan: hoofd, borst en genitale zone.
Na de slagen en verdediging komen de trappen aan bod. Eert wordt de normale frontale trap ingeoefend. Hier kan je met je voet dat vooraan staat of met je voet dat achteraan staat trappen. (je staat altijd met één voet vooraan en één achteraan of de normale houding is met twee voeten naast elkaar)
Daarna worden de zijdelingse trappen geoefend. Dit wordt geoefend samen met de partner. Hierbij probeer je op de schouder van de partner te trappen. Deze trappen worden twintig maal links en twintig maal recht geoefend. Na deze lichte trappen neemt de partner een mat dat hij als bescherming neemt. Nu kan je wat harder trappen. Opnieuw worden de verschillende trappen geoefend: frontaal, zijdelings ter hoogte van de heup en zijdelings ter hoogte van de schouder. Wanneer dit soepel verloopt is het de bedoeling dat je twee maal trapt na elkaar. Als eerste trap je op heuphoogte en daarna onmiddellijk op schouderhoogte.
Daarna worden de technieken geoefend tegenover je partner. Jij valt drie maal en de partner verdedigt. Na de derde aanval wordt er een tegenaanval geplaatst van de partner. Hier worden de schoppen en slagen geoefend.
Na deze technieken ingeoefend te hebben wordt er aan krachttraining gedaan.
Iedereen loopt achter elkaar door de zaal. De volgende oefeningen komen aan bod:
- lopen door de zaal
- 30 maal pompen
- Lopen door de zaal
- 50 set-ups waarbij de benen eerst gestrekt zijn en bij het naar boven komen aangetikt worden met de handen.
- Lopen door de zaal
- Pompen op drie niveaus: laag, midden en hoog. De leerkracht zegt hierbij welke hoogte je moet aannemen.
- Lopen door de zaal
- Op de buik gaan liggen en je oprichten langs de linker en daarna rechterzijde. Dit doe je dertig maal.
- Lopen door de zaal
- De éne persoon staat recht en draagt de andere persoon met buik tegen buik. De gedragen persoon doet dan 50 set-ups.
- Lopen door de zaal
- De éne persoon houdt de benen van de andere persoon dat in pomphouding staat vast. De persoon dat in pomphouding staat pompt één maal en duwt zich daarna af en klapt in de handen. Dit wordt zo’n twintig maal gedaan.
- De éne persoon gaat als een bolletje op een mat gaan liggen en de andere persoon springt 50 keer over de andere persoon.
- Versnellingen in de zaal
Na deze krachtoefeningen komt een relaxatie moment. Hierbij ligt iedereen op een mat en worden de volgende dingen gedaan: opspannen van het linkerbeen, opspannen van het rechterbeen, opspannen van de linkerarm, opspannen van de rechterarm, opspannen van de buikspieren, opspannen van de borstspieren, opheffen van het linkerbeen, opheffen van het rechterbeen, opheffen van de linkerarm, opheffen van de rechterarm en het uitrekken van de armen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor wie z'n schoon ogen moet je in godsnaam al die zever schrijven?

An zei

Dag Kasper,

Ik las reeds af en toe je blog maar neem eindelijk eens de tijd om te reageren. Aan je verslag van vandaag te zien vraag ik me af of je niet aan de verkeerde opleiding daar zit (lacht) het lijkt me meer lichamelijk opvoeding.
Als gedetailleerd verslag kan het wel tellen....ervaarde het zelf als een oefening voor mijn piepoogskens, al die kleine letterkes. Ben content dat het al een beetje vlot daar en het bezoek van het thuisfront zal zeker deugd doen. Doe ze nogmaals de groeten. tot ooit,
An oftewel Moasje